. 

 

 

Blog

 Μια γενική αναφορά στο έξυπνο σπίτι

 

Με τον όρο έξυπνο σπίτι ονομάζουμε τα σπίτια (και, γενικότερα, τα κτίρια) εκείνα, τα οποία είναι εφοδιασμένα με κατάλληλη ηλεκτρονική υποδομή, ώστε να παρέχουν μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους τους, όπως μέγιστη ασφάλεια, εξοικονόμηση ενέργειας και εύκολο έλεγχο είτε μέσα από το σπίτι είτε εξ αποστάσεως, μέσω των εναλλακτικών δικτύων.

Ποιες λειτουργίες του σπιτιού επηρεάζονται;

Πρακτικώς, όλα τα δίκτυα και οι υπηρεσίες μιας κατοικίας επωφελούνται από την ιδέα του έξυπνου σπιτιού. Τέτοια δίκτυα και υπηρεσίες είναι ο συναγερμός, η πυρανίχνευση, ο έλεγχος θερμοκρασίας (κλιματισμός, κεντρική θέρμανση κλπ.), ο έλεγχος φωτισμού, ηλεκτρικών συσκευών, ρολλών, τεντών, περσίδων, η διανομή εικόνας / ήχου (κάμερες, θυροτηλεόραση, δορυφορική τηλεόραση και, γενικά, συσκευές ψυχαγωγίας κλπ.), η ύδρευση, το πότισμα.

Ποιες τεχνολογίες υπάρχουν;

Οι τεχνολογίες αυτοματισμού κτιρίου, οι οποίες μας επιτρέπουν να φτιάξουμε ένα έξυπνο σπίτι, είναι πολλές. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο λειτουργίας τους, σε δυνατότητες, περιορισμούς και κόστος. Κάποιες χρησιμοποιούν ενσύρματο έλεγχο, με χωριστό ζεύγος αγωγών για τις εντολές. Άλλες είναι ασύρματες και άλλες χρησιμοποιούν τους αγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τη μετάδοση των σημάτων ελέγχου. Εκείνες που χρησιμοποιούν ενσύρματο έλεγχο έχουν εξαιρετική αξιοπιστία. Κάποιες, μάλιστα, εξ αυτών είναι βιομηχανικού τύπου, δηλαδή κατάλληλες για εφαρμογή σε οποιοδήποτε είδος κτιρίου.

Ποια κτίρια μπορεί να γίνουν έξυπνα σπίτια;

Η πλήρης λύση, με την πλέον αξιόπιστη μορφή της, δηλαδή τις ενσύρματες τεχνολογίες ελέγχου, μπορεί να εφαρμοστεί σε κατοικίες υπό ανέγερση, όταν έχει προηγηθεί ειδική μελέτη σε πρώιμη φάση της οικοδόμησης (μεταξύ μπετών και τούβλων), ώστε να εγκατασταθεί η απαραίτητη καλωδιακή υποδομή. Δυσκολότερα μπορεί να εφαρμοστεί η πλήρης λύση, όταν το κτίριο είναι σε φάση γενικής επισκευής. Μια μικρή, όμως, μορφή της λύσης μπορεί να εφαρμοστεί και σε κατοικία εν χρήσει, καλύπτοντας τον έλεγχο εξ αποστάσεως συναγερμού, πυρανίχνευσης, κουζίνας, θερμοσίφωνα, και –με προσεκτική επιλογή ασύρματης τεχνολογίας- τον έλεγχο κεντρικής θέρμανσης, ρολλών, τεντών και περσίδων.

Πόσο κοστίζει ένα έξυπνο σπίτι;

            Το επί πλέον κόστος έναντι συμβατικής εγκατάστασης, εξαρτάται από τις υπηρεσίες που επιλέγουμε, μέγεθος κατοικίας και τεχνολογία. Γενικώς, λύσεις αξιόπιστες αντιστοιχούν, στην πλήρη μορφή, σε επί πλέον δαπάνη 2 έως 3 % του συνολικού κόστους της κατοικίας, ενώ μικρές λύσεις είναι συγκρίσιμες προς καλό συναγερμό, αλλά αρκετά ακριβότερες. Το επί πλέον κόστος, εν μέρει, οφείλεται και στο ότι απαιτείται αξιόπιστη λειτουργία, όταν ελέγχουμε εξ αποστάσεως συσκευές ισχύος ή λειτουργίες ασφάλειας και κατανάλωσης ενέργειας (θέρμανση, ψύξη). Εάν η λύση καλύπτει έλεγχο θερμοκρασίας, φωτισμού, ηλεκτρικών συσκευών, ρολλών, περσίδων κλπ., εξοικονομεί ενέργεια (η οποία φτάνει το 35%, αν υποστηρίζεται από παθητικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως μονώσεις και σωστά ανοίγματα). Επομένως, σε βάθος χρόνου, περίπου σε επτά έτη, έχει επιστρέψει συνήθως, την επί πλέον δαπάνη. Αυτό πρέπει να συγκριθεί με αρκετές από τις άλλες δαπάνες κατασκευής ενός σπιτιού, οι οποίες καλύπτουν θέματα αισθητικής, αλλά οικονομικά δεν αποσβένονται ποτέ.

Με λίγα λόγια

            Η τεχνολογία έξυπνου σπιτιού είναι εδώ, έχει ωριμάσει και μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα για μέγιστη ασφάλεια, εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχο εξ αποστάσεως. Είναι θέμα σωστής μελέτης, επιλογής κατάλληλων υλικών και ενημέρωσης των τεχνικών, μέσω σεμιναρίων, για τη σωστή υλοποίηση.

Powered by Bullraider.com
     

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.