Φθηνότερα προϊόντα τεχνολογίας φέρνει συμφωνία κατάργησης δασμών

Νέα

της Νατάσας Φραγκούλη

17 Δεκεμβρίου 2015

  •  
Ενόψει της μεγαλύτερης συμφωνίας μείωσης δασμών, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εδώ και δύο δεκαετίες, βρίσκεται η Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη του ΠΟΕ. Πρόκεται για μια συμφωνία - σταθμό, η οποία προβλέπει την κατάργηση της επιβολής δασμών σε τουλάχιστον 200 προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η συμφωνία, που τέθηκε επί τάπητος στη 10η Υπουργική του ΠΟΕ στο Ναϊρόμπι, αναμένεται να ωφελήσει καταναλωτές και κατασκευαστές. Η άρση των δασμών ανοίγει το δρόμο για μείωση των τιμών των συγκεκριμένων τεχνολογικών προϊόντων, ενισχύοντας τη ζήτηση και τονώνοντας, συνολικά, τον τομέα της ψηφιακής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.

Ante portas η συμφωνία - σταθμός, που καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς σε τουλάχιστον 200 προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η συμφωνία αναμένεται να καταργήσει τους δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ημι-αγωγών, των video games, των οικιακών συστημάτων τεχνολογίας, των ακουστικών, των blue-ray/DVR, των συσκευών GPS (σ.σ. σεβόμενη την ευαισθησία των εν λόγω τομέων της Ε.Ε. που απαιτούν ακόμη εισαγωγικούς δασμούς σε προϊόντα, όπως για παράδειγμα, τηλεοράσεις, ορισμένες οθόνες, προβολείς και μη ψηφιακά ραδιόφωνα αυτοκινήτου). Η συμφωνία έρχεται να καλύψει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που επηρεάζουν εμπορικές συναλλαγές ετήσιου ύψους €1 τρις.

Πρόκειται, στην ουσία, για την επέκταση της “Συμφωνίας για την Τεχνολογία των Πληροφοριών” (Information Technology Agreement - ΙΤΑ), ένα παγκόσμιο deal για το εμπόριο τεχνολογίας, που υπογράφηκε το 1996 και ενεργοποιήθηκε το 1997, με στόχο την απελευθέρωση του εμπορίου των προϊόντων τεχνολογίας. Οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΙΤΑ, οι οποίες συνάντησαν πολλά προσκόμματα κατά τη διάρκεια τους, οδήγησαν, τελικά, στη συμφωνία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση του εμπορίου μας σειράς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Η αρχική ΙΤΑ, που ενεργοποιήθηκε το 1996, αφορούσε την εξάλειψη των δασμών για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (υπολογιστές, λογισμικό, κινητά τηλέφωνα) και καλύπτει, ετησίως, εμπορικές συναλλαγές αξίας €3,2 τρις.

Deal της εικοσαετίας Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επέκταση της συμφωνίας του 1996 συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση δασμών εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Η επίτευξη της συμφωνίας υποστηρίχθηκε σθεναρά από την Ε.Ε., ενώ εκτός από τα μέλη που έχουν, ήδη, συναινέσει στην εφαρμογή της, μια σειρά κρατών αναμένεται να την επικυρώσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η κατάργηση των δασμών θα γίνει σταδιακά εντός τριετίας από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία τοποθετείται χρονικά την 1η Ιουλίου του 2016. Για μια σειρά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που θεωρούνται ιδιαίτερα “ευαίσθητα”, θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στη βιομηχανία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των μηδενικών δασμών.

“Χαιρετίζω θερμά τη σύναψη αυτής της συμφωνίας”, δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. κυρία Cecilia Malmström. “Αυτό είναι μεγάλη είδηση για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να δουν τις τιμές των αγαπημένων ηλεκτρονικών προϊόντων τους, να πέφτουν. Θα πρέπει, επίσης, να δώσει ώθηση στην υψηλή τεχνολογία στον τομέα της μεταποίησης στην Ευρώπη. Περιμένουμε τη συμφωνία να προσφέρει στους επιχειρηματίες μας, ευκολότερη πρόσβαση σε state-of-the -Art τεχνολογία και να τους βοηθήσει να προσεγγίσουν τις αγορές του εξωτερικού”, πρόσθεσε η ίδια.

Τα προϊόντα Η Ε.Ε. υπέβαλε το 2008 την αρχική πρόταση για την αναθεώρηση και επέκταση της ΙΤΑ. Εξαρχής, η Ε.Ε. πρότεινε την κατάργηση των δασμών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών αγαθών, όπως αποκωδικοποιητές και βιντεοκάμερες. Στη βάση του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε, τελικά, η κατάργηση των δασμών αφορά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως, μεταξύ άλλων, ημιαγωγοί, GPS, DVD players, “έξυπνες” κάρτες, εκτυπωτές και φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, τηλεοράσεις, κάμερες, video, ψηφιακά ραδιοκασετόφωνα, αλλά και ιατρικό εξοπλισμό, όπως scanners, μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, video games και κονσόλες, routers, ηχεία, μικρόφωνα, ακουστικά, τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι.

 

(Πηγή: δικτυακό περιοδικό ΣΕΠΕ - τεύχος 17/12/2015)

Powered by Bullraider.com
Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις ...
11 Μαϊ 2021 13:19 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.